{{ cartIndex + 1 }}

{{ getLabelForAddress(cart.settlementResponse) }}

Ehhez a címhez rendelődik amit a kosárba tesz

Összesen: ({{ cartIndex + 1 }}. címre):

Kedvezményes havi díj

{{ cart.shoppingCartDTO.monthlyFee | price }} Ft / hó

Átvételkor fizetendő:

{{ cart.shoppingCartDTO.fullPrice | price }} Ft

Tévézz okosan!

Fontos a tudatos tévézés! A gyerekek legkorábban a tévével, az ott látott mesékkel találkoznak. Ma már alapos szerkesztői munka előzi meg a filmek adásba kerülését a gyerekcsatornáknál, amivel kiszűrhetőek az erőszakos jelenetet tartalmazó alkotások.

A kábelhálózatokon ma már rendkívül sokféle, valamennyi korosztály igényét és ízlését kiszolgáló csatorna jut el a magyarországi otthonokba. Előfordul azonban hogy ezeken a csatornákon a "nyugalom megzavarására alkalmas" képeket láthatunk. De hogyan is hatnak ezek a gyerekekre, melyik korosztály mit és hogyan él meg tévénézés közben? Mit kezdjünk az erőszakos tartalmakkal?

biztonsagos-tv

A képernyő előtt ülve óhatatlanul felmerül az aggódó szülőben a kérdés: mi a teendő, ha a gyermeked erőszakos tartalmakat közvetítő hírekbe, filmekbe, jelenetekbe fut a tévében? Lövöldözések, terrorista-támadások, természeti katasztrófák, világvége jóslatok, helyi tudósítások elveszett gyerekekről… Mindez a felnőttek számára is éppen elég megterhelő, a gyerekekről nem is beszélve. De mit is élnek meg a gyerekek mindeközben? Te mit tehetsz?

Tanácsok minden korosztály számára: Biztosítsd gyermekedet arról, hogy biztonságban van. Magyarázd el neki, hogy pl. a hírekben látott esemény nagy figyelmet kap, csak egyszer történt meg és nagyon kicsi a valószínűsége, hogy egyhamar újra történik hasonló. Mindig jusson eszedbe, hogy a gyermek a Te reakciód alapján fogja kialakítani a saját álláspontját. Ha nyugodt és tudatos maradsz, ez a minta számukra is nagy segítség abban, hogy követni tudják.

Tanácsok hét éven aluliak számára: Lehetőleg kerüld el, hogy a gyermek erőszakos tartalom közelébe kerüljön. Kapcsold ki a tévét, ha ő is a közelben van, és gondosan figyeld az internetes és az újságokban fellelhető tartalmakat azzal a szemmel is, hogy mennyire ijesztő hatást kelthetnek. Ebben az életkorban a gyerekek a valóságot és a fantáziát könnyen összekeverik, sok olyan dologtól félnek, aminek nincs reális alapja. Az ijesztő tartalmak veszélyesek számukra. A gyerekek ebben a korban jobban aggódnak a szüleik biztonságáért és attól, hogy elválasztják tőlük. Azokra a képekre nagyon erősen reagálnak, amikor más gyerekek kerülnek veszélybe. Ne bagatellizáljuk el érzéseiket, vegyük komolyan, ahogyan reagálnak, és adjunk számukra biztos fogódzókat, ami segít számukra, hogy kezelni tudják, ami történik, és kézzel foghatóvá váljon, ők miért vannak biztonságban ezektől a veszélyektől, és mivel tudja megnyugtatni a szülő.

Tanácsok a 8-12 éves korosztály számára: Gondosan mérd fel gyermeked érettségét, temperamentumát. Sok gyerek képes egy fenyegető esemény kapcsán beszélgetésekkel megbirkózni a rossz érzésekkel. Ha viszont érzékeny alkatú a gyermek, akkor mindenképpen fontos őt az ilyen hatások alól kivonni. Az ismételten felvillanó képek, vagy az újra és újra felbukkanó híradások olyan hatást keltenek, mintha az otthont is komolyabban fenyegetnék, mint valójában. Ebben a korban a gyerekek a helyzetek erkölcsi megítélésben csak a fekete-fehér megítélésre képesek, ekkor alakítják ki a morális meggyőződéseiket, igyekeznek eligazodni a világukban. Néhány fogalom alapjairól érdemes elbeszélgetni a gyermekkel, mint pl. az előítélet, a vallásos és világi meggyőződések különbözősége. Érdemes rákérdezni, ők hogyan vélekednek, mit tudnak már ezekről a kérdésekről, amit többnyire a barátaiktól hallanak és számos fontos kiigazításra lehet szükség.

A félelmet keltő tartalmaknak a szándékos vagy akár véletlenszerű megtekintésétől többféle módon is megóvhatod gyermekedet! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.


Analóg tévé

Védelem a televízió segítségével

Régi televíziók, vagyis a 4:3-as képarányú, döntően képcsöves tévék lassan kiszorulnak a nappalikból és pályafutásukat többnyire a konyhában, gyerekszobában vagy a nyaralóban folytatják. Sajnos a legtöbb ilyen készülék nem rendelkezik gyerekzár funkcióval. Amelyik mégis, az is csak az egyes tévé csatornák megjelenítését képes PIN kóddal korlátozni, egyes műsorszámokat korhatár átjelzés hiányában nem képes szűrni. Létező megoldás a gyerekzárral a készülék előlapi nyomógombjainak letiltása, így távirányító nélkül a televízió nem kapcsolható be, illetve csatorna sem választható az előlapi gombokkal. A beállításhoz szükséges információkat megtalálod a készülék használati útmutatójában. Számtalan típusú és márkájú televízió kapható az üzletekben, amelyek – a gyártótól függően – más és más tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért új készülék vásárlásánál feltétlenül érdeklődj a televízió által nyújtott gyerekzár-szolgáltatásokról az eladónál..


Digitális tévé

Védelem a set-top-boksz segítségével

A digitális kábeltévés szolgáltatásoknál több lehetőség kínálkozik annak megakadályozására, hogy gyermeked a nem kívánt tartalmakhoz hozzáférjen. Előfizetőink rendelkezésére áll a vételt biztosító készülékek, az úgynevezett set-top-bokszok beépített gyerekzár funkciója, mellyel akár az egyes csatornákhoz való hozzáférést, akár a korhatár-besorolással ellátott műsorok megtekintését is szabályozhatja. Többféle set-top-boksz működhet jelenleg az otthonokban, így ha a gyerekzár beállításához az alábbi tájékoztatás után további segítségre van szükséged, lapozd fel a készülék kezelési útmutatóját, vagy érdeklődj a szolgáltatódnál.


Hogyan lehet titkos kóddal letiltani bizonyos műsorokat?

A gyerekzár funkciót úgy aktiválhatod, ha egy általad megadott – általában négy számjegyű – kóddal lezárod bizonyos csatornák műsorát. Ekkor csak a PIN kód beütése után válik láthatóvá a műsor. E funkció bekapcsolásával legtöbbször bizonyos menük elérése, így például a médialejátszás, programkeresés, filmlekérés stb. is letiltódik, megakadályozva a védelem megkerülésére szánt kísérleteket.

Hogyan állíthatjuk be a PIN kódot?

A szolgáltató által rendelkezésre bocsátott set-top-boksz általában előre beállítva kerül az előfizetőhöz, így már eleve tartalmaz néhány csatornára – így a felnőtt tartalmakra is – gyerekzár beállítást. Fontos, hogy a gyári PIN kódot (ami többnyire 0000) mindenképpen változtasd meg egy általad választott számra, mellyel majd később a funkció ki- és bekapcsolását végezheted. Ehhez a kezelési útmutató ad segítséget. Általában a gyári PIN kód megadása után kétszer kéri az új kódot a készülék, és amennyiben azt helyesen adtad meg, a menüből való kilépés után már az új beállításokkal üzemel az eszköz.

A PIN kód kiválasztása

A kód megadásánál válassz nehezen kitalálható négyjegyű számot. Gyermekeid például ismerik a te, vagy a többi családtagod születésnapját, ezért lehetőség szerint ne ezeket alkalmazd „titkos számként”. A kódot mindenképpen írd fel magadnak, és olyan helyen tárold, ahol gyermekeid nem bukkanhatnak rá.

Mi a teendő elfelejtett kód esetén?

Előfordulhat, hogy elfelejted a PIN kódot. Ilyenkor az ügyfélszolgálat tud a leggyorsabban segítséget nyújtani. Általában néhány egyszerű menübeállítás és az újonnan megadott PIN kód beütése után ismételten lehetőség nyílik megváltoztatni a gyári PIN kódot.


Védelem a gyerekszobában

Ma már gyakran a gyerekszobában is van televízió. Egyszerűen elkerülheted, hogy a káros tartalmak bármilyen módon elérhetőek legyenek: gyermeked készülékén már eleve ne hangold be azokat a csatornákat, amelyek többségében nem az életkorának megfelelő tartalmú műsorokból állítják össze az adásukat!


Beszélgetés a tévézésről

Különösen az esti órákban akár az általános kínálatú szórakoztató adókon is gyakorta láthatóak olyan műsorok, amelyek nem gyermekszemnek valók, amelyek felzaklathatják őket – s esetenként nem csupán a kicsiket. Ügyelj arra, hogy az esti órákban gyermekeid ne maradjanak egyedül a készülék előtt. Ha ez mégis előfordulna, előre beszéld meg velük, hogy mit szabad, mit érdemes megnézniük és mit nem – és főként azt, hogy miért lehetnek ezek a műsorok károsak a számukra.